Destek
Tüm soru ve sorunlarınıza çözüm sunmak için sabırsızlanıyoruz.
Ara
API - Pazaryeri Bilgileri
Hepsiburada pazaryerinde kayıtlı olan mağazanın API bilgisini alıp API entegrasyonunu sağlamak için [email protected] adresine talep maili atmak gerekir.
Örnek mail metni aşağıda verilmiştir:
Birlikte çalıştığım entegratör firma olan Pomelo Stok için API bilgilerimi talep ediyorum. Belirtmiş olacağım bilgiler doğrultusunda Pomelo Stok entegrasyon sistemine ID yetkilendirmesinin verilmesini rica ediyorum. Mağaza bilgilerim aşağıda belirttiğim gibidir:
Mağaza Adı:
Cari:
İyi çalışmalar.
Bu şekilde destek kısmına bir mail atarak API talebinde bulunmak mümkündür.
API bilgileri edindikten sonra bu bilgilerin Pomelo Stok paneline girilmesi gerekir. Bu işlemden sonra API entegrasyonu sağlanmış olacaktır.
API entegrasyonunu sağlamak öncelikle N11 üzerinde açılmış olan mağaza hesabına so.n11.com adresinden giriş yapılır.
Sağ üst köşede bulunan “Hesabım” kısmından “API Hesapları” sekmesi açılır.
Açılan sayfada “Yeni Hesap Oluştur” butonuna tıklanmalıdır. Sonrasında yeni bir API key oluşturulur. Bu işlemden sonra da hemen altta yer alan “Yeni API Şifresi Oluştur” butonuna tıklanmalıdır. Kayıtlı olan e-mail adresine API şifresinin gelmesi beklenir.
API şifresi mail adresine geldikten sonra yapılması gereken işlem de API anahtarı ile şifresini Pomelo Stok paneline girmektir.
Çiçeksepeti pazaryerinde olan mağazanın API entegrasyonu bağlantısını gerçekleştirmek için öncelikle bayi.ciceksepeti.com adresinden mağaza hesabına giriş yapılır. Sol panelde yer alan “Mağaza & Reklam Yönetimi” menüsüne tıklanır.
Bu menüye tıklandıktan sonra açılacak olan ekrandan “Ürünlerim” menüsüne tıklanmalıdır.
Bu sayfa da açıldıktan sonra üstte yer alan “API Erişim” bölümüne tıklanmalıdır.
API bilgisi buradan alınıp Pomelo Stok panelinde yer alan hesap bağlama sayfasına girilmelidir. Bu işlemden sonra API entegrasyonu işlemi sağlanmış olacaktır.
Gittigidiyor pazaryerinin API bilgilerini bağlayıp API entegrasyonunu sağlamak için öncelikle Gittigidiyor mağaza hesabı profilinden mağazanın API bilgilerini almak ve Pomelo Stok paneline girmek gerekir.
Öncelikle Gittigidiyor hesabına https://dev.gittigidiyor.com adresinden giriş sağlanmalıdır. Açılan bu sayfada “API Anahtarları” bölümüne tıklanmalıdır.
Açılan sayfada mağazanın API bilgileri görüntülenir.
Bu API bilgileri Pomelo Stok paneline girilir.
Bu işlemden sonra mağazanın API entegrasyonu başarılı bir şekilde tamamlanmış olur. Hatalı olan bir durum varsa Pomelo Stok sistemi uyarı verecektir.
Trendyol pazaryeri ile entegrasyon programının paneli arasındaki entegrasyon işlemini tamamlamak için Pomelo Stok paneline Trendyol pazaryerindeki mağazanın API bilgilerini girmek gerekir. API entegrasyonu API bilgileri ile yapılır.
Trendyol pazaryerinden API bilgilerini alabilmek için önce https://partner.trendyol.com/account/login bağlantısından giriş sağlanmalıdır. Giriş sağladıktan sonra Trendyol panelinin sağ üst köşesindeki “Firma Adınız” kısmına tıklanmalıdır.
“Hesap Bilgilerim” kısmına tıklanmalıdır. Açılan sayfada “Entegrasyon Bilgileri” bölümüne tıklanmalıdır. Açılan sayfada API bilgileri yer alacaktır.
Alınan bu bilgiler Pomelo Stok paneline girilmelidir.
Bu aşamadan sonra Pomelo Stok paneli ile Trendyol pazaryerindeki mağazanızın entegrasyon işlemi tamamlanmış olacaktır.
Dokümantasyon
Sol taraftaki siparişler menüsünden siparişlerinize dair mağaza, müşteri, sipariş tarihi, sipariş durumu, fiyatı gibi bilgilere erişebilirsiniz.
Siparişlerinizi günlük, haftalık, aylık, belli bir tarihe göre veya pazaryerlerine göre filtreleyebilirsiniz.
Sipariş detayına geldiğinizde ise ürün bilgileri, müşteri bilgileri ve kargo bilgilerine erişebilirsiniz.
Kargo bilgilerinden kargo takibinizi yapabilirsiniz.
Sol taraftaki pazaryeri menüsünden hesaplar kısmına gelmeniz gerekir.
Entegrasyon işlemini gerçekleştirmek istediğiniz pazaryerini seçip hesap bağla butonuna tıklamanız gerekir.
Mağaza adı, rol adı, rol şifresi ve API bilgileri gibi bilgileri pazaryerindeki mağaza profilinizden alarak buraya girişini yapmanız gerekir. Varsayılan kargo şirketinizi de seçtikten sonra alttaki seçeneklerden istediğinizi aktif ederek işlemi kaydedebilirsiniz.
Sol menüden tanımlamalar kısmına gelip kategorileri seçmeniz gerekiyor.
Karşınıza çıkan sayfada eklenmiş kategorilerin dökümü görüntülenmektedir.
Gördüğünüz üzere ana kategorilerin kapsadığı detay kategorileri de oluşturmak mümkündür.
Ekle butonuna gelerek yeni kategori oluşturma sayfasını görüntülüyoruz.
Satışını yaptığınız ürünlere ait kategorileri ad kısmına, kategorilere dair açıklamaları açıklama kısmına eklemeniz gerekir.
Ebeveyn kategorisi seçeneği tüm kategori ekleme işlemlerinizde aktif etmeniz gereken bir seçenek değildir. Diğer alt kategori eklemelerinde zaten eklemiş olduğunuz ana kategoriyi ebeveyn kategorilerinde göreceksiniz. Örneğin eğer ayakkabı kategorisinin alt kategorilerini ekleyecekseniz ayakkabı kategorisini ekleme esnasında aktif etmeniz gerekir.
Sol taraftaki pazaryerleri menüsünden kategori eşleştirme seçeneğine tıklayarak kategorilerinizin dökümünü görüntüleyeceğiniz sayfayı açmanız gerekir.
Önceden eklemiş olduğunuz kategorilerin farklı pazaryerlerinde hangi kategori başlıkları altında olduğuna dair eşleştirme yapmak için ekle butonuna tıklamanız gerekir.
Örneğin dizüstü bilgisayar kategorisine bakalım.
Bu kategorin Trendyol pazaryerinde bilgisayar tablet ana kategorisinin alt kategorisinde çıkmaktadır. Dizüstü bilgisayar kategorisini seçerek Trendyol’a kategori eşleştirmenizi yapmış olursunuz. Bu bilgisayar kategorisi N11’de de Trendyol’un aksine bilgisayar tablet yerine direkt olarak bilgisayar ana kategorisinin alt kategorilerinde yer almaktadır. Yine aynı şekilde arama kısmına dizüstü bilgisayar yazarak N11’e eşleştirmeyi tamamlamış olursunuz.
Kaydettikten sonra geldiğiniz sayfaya geri yönlendirilirsiniz.
Eklemiş olduğunuz kategori eşleştirmelerini güncellemek için güncelle butonuna tıklayarak kendi mağazanızdaki daha önceden eklemiş olduğunuz kategori bilgilerini güncelleyebilirsiniz.
Marka eşleştirme için de sol taraftaki pazaryerleri menüsünden marka eşleştirme seçeneğine tıklamanız gerekir.
Sol taraftaki tanımlamalar menüsünden markalar kısmına gelmeniz gerekiyor.
Karşınıza çıkan sayfada ekli olan markaları görüntülersiniz. Güncellemek için güncelleme seçeneğine basarsınız.
Yenisini eklemek için ekle butonuna tıklamanız gerekir.
Ad kısmına marka adını, açıklama kısmına da kendinizce markayı tanımlayabileceğiniz kısa bir özellik girmeniz yeterlidir.
Sol taraftaki menülerden ayarlar kısmına gelip rolleri seçmeniz gerekir.
Eklemek istediğiniz roller için ekle butonuna gelip karşınıza çıkan sayfada rol adını ve açıklamasını girmelisiniz.
Örneğin satış departmanından Ayşe Hanım’a bir rol oluşturacağız. Rol adı kısmına satış departmanı yazıp açıklama kısmına da Ayşe Hanım yazabilirsiniz. Böylece o rolü atayacağınız kişinin kimler veya hangi bölümler olduğunu netleştirmiş olursunuz.
Eklediğiniz roldeki kişinin veya kişilerin yetkilendirmesini hemen altındaki seçenekler ile belirleyebilirsiniz.
Örneğin eklediğiniz kişinin kullanıcı yetkilerinde listeleme ve ekleme yetkilerini aktif etmek istiyorsanız kutucukları işaretlemeniz yeterli olacaktır ve böylece Ayşe Hanım sadece kullanıcı listeleme ve ekleme yetkilerine sahip olacaktır.
Rollerin genel dökümünde gördüğünüz üzere açıklama kısmına departmanın adını, kullanıcı adını ya da farklı bir açıklama notunu girebilirsiniz.
Şimdi de nasıl yeni kullanıcı ekleyeceğinize ve öncesinde eklediğiniz rolleri kullanıcılara nasıl atayacağınıza bakalım.
Yine ayarlar kısmından kullanıcılar seçeneğine tıkladığınızda karşınıza kullanıcıların dökümü çıkacaktır.
Yeni kullanıcı eklemek için ekle butonuna tıklayıp karşımıza çıkan sayfada sizden istenilen bilgileri girmeniz gerekiyor. Tıpkı rol eklemede olduğu gibi günlük e-posta gönderme seçeneğini aktifleştirmenizi de tavsiye ederiz.
Eklemiş olduğunuz kullanıcıları güncellemek için de güncelle butonuna tıklayıp değiştirmek istediğiniz bilgileri güncellemeniz yeterli olacaktır.
Sol taraftaki siparişler menüsünden siparişlerinize dair mağaza, müşteri, sipariş tarihi, sipariş durumu, fiyatı gibi bilgilere erişebilirsiniz.
Görüldüğü gibi bütün siparişlere, sadece onaylanan siparişlere, sadece onay bekleyen siparişlere ya da sadece iptal edilen siparişlere ulaşmak da mümkündür.
Siparişlerinizi günlük, haftalık, aylık, belli bir tarihe göre veya pazaryerlerine göre filtreleyebilirsiniz.
İşlem altındaki üç nokta seçeneğine tıklayarak sipariş detayına geldiğinizde ise ürün bilgileri, müşteri bilgileri ve kargo bilgilerine erişebilirsiniz.
Kargo bilgilerinden kargo takibinizi yapabilirsiniz.
Sol taraftaki tedarikçiler menüsüne tıklayarak tedarikçileri görüntüleyeceğiniz sayfaya ulaşabilirsiniz.
Yeni bir tedarikçi eklemek için ekle butonuna tıklamanız gerekir.
Sizden istenen ad, soyad, sorumlu kişi, telefon, e-posta, adres bilgileri, açılış bakiyesi gibi zorunlu bilgileri girmeniz gerekiyor.
Eğer bir şahıs firmasıysa ad ve unvan kısımlarına kişinin adını girmeniz gerekir. Örneğin Ayşe Yılmaz.
Ayşe Hanım şahıs firması olduğu için unvan kısmına da adını yazmanız gerekir. Sorumlu kişiye de aynı adı yazdıktan sonra diğer zorunlu bilgileri doldurmalısınız.
Açılış bakiyesi kısmına tutarı girerek tedarikçinin durumunu seçmeniz gerekir.
Eğer şahıs firması değilse unvan kısmına şirket adını yazmanız gerekir.
Bu bilgileri kaydettikten sonra tedarikçilerin dökümünü görüntülediğiniz sayfada eklemiş olduğunuz diğer tedarikçilere ait bilgileri güncelleyebilirsiniz.
Sol tarafta yer alan menüsünden ürünler kısmına gelmeniz gerekir.
Yeni ürün eklemek için ekle butonuna tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfada ekleyeceğiniz ürünün basit ürün mü varyantlı ürün mü olduğunu seçmeniz gerekiyor.
Basit ürün ekleme kısmında temel bilgilerde istenen bilgileri doldurmanız gerekiyor. Barkod kodunu sistem otomatik olarak üretecektir.
Eğer indirimi varsa indirimli fiyatını ve diğer fiyat bilgilerini girdikten sonra firmadaki ürün takip kodunu da girerek işlemleri tamamlayabilirsiniz.
Yüzdelik kazanç belirle seçeneğini aktifleştirirseniz girmiş olduğunuz kazanç yüzdesine göre ürünün fiyatlarını sistem otomatik olarak hesaplayacaktır.
Görseller kısmında ürüne ait birden fazla görseli yükleyebilirsiniz.
Detaylar kısmında marka ve kategori seçimini yapabilirsiniz.
Sonra stok bilgilerini girmeniz gerekir. Stok adedini girdikten sonra alam adedini girmeniz önemlidir çünkü sistemin stokların tükendiğine dair size uyarı vermesini istediğiniz stok sayısında stokları yenileyeceksiniz.
Pazaryeri genel bilgiler kısmında da ilgili pazaryerinde görüntülenecek ürününüzün başlığını, alt başlığını, model kodunu, hazırlanma süresini, maksimum satış adedini ve desi bilgisini girdikten sonra açıklama kısmında da ürüne ait detaylı açıklamaları doldurabilirsiniz.
Varyantlı ürün eklemek için yine ekle butonuna tıklayıp varyantlı ürünü seçiyoruz.
Temel bilgiler kısmında ürün hakkında istenen bilgileri doldurduktan sonra tıpkı basit ürün eklemede olduğu gibi detaylar ve pazaryeri genel bilgilerini de doldurmanız gerekiyor. Genel bilgileri doldurduktan sonra sağ üst köşede çıkan "Varyant Ekle" butonuna tıklanmalıdır.
"Varyant Ekle" butonuna tıkladıktan sonra açılan pencerede varyantlı ürüne ait olan bilgiler doldurulmalıdır. Ana üründen otomatik olarak gelen bilgilerde değişiklik olacaksa değişiklik sağlanabilir.
Ürünün varyantları eklendikten sonra ürünün içeriğinde tüm varyantları görebileceksiniz. Tüm ürünlerin içinde ürünün adına göre, kategorinin adına göre ve markanın adına göre filtreleme yapılabilir.
Sol menüdeki tanımlamalar kısmından vergi oranlarını seçerek düzenleme sayfasına yönelebilirsiniz.
En yaygın vergi oranları panelde eklidir ancak eklemek istediğiniz diğer vergi oranları için ekle butonuna basarak yenisini ekleyebilirsiniz.
Açıklama kısmına neyin vergisini ekleyeceğinizi özetleyecek bir not ekleyip miktar kısmına da vergi oranının miktarını girebilirsiniz.
Kaydet dedikten sonra karşınıza çıkan sayfada tüm vergi oranlarınızın dökümünü görüntüleyebilirsiniz.
Profil bilgilerini girmek için sağ üst menüdeki kullanıcı adının yazdığı yerden profil bilgileri sayfasına geliyoruz.
İstenen ad, soyad , e-posta, TC numarası, telefon numarası gibi gerekli bilgileri ekliyoruz.
Bu noktada e-posta adresinizin aktif olarak kullandığınız bir adres olması önemlidir.
Hesap kurulumunda kayıtlı olan kullanıcı şirket sahibi olarak görünecektir.
Günlük e posta gönderme seçeneğini aktifleştirmenizi öneririz çünkü detaylı raporların e posta adresinize de gelmesi daha iyi olacaktır.
Şirket bilgilerini düzenleme sayfasına da yine sağ üst menüden ulaşıyoruz.
Bu sayfada tabela-marka adı kısmına marka adınızı girmeniz gerekiyor.
Hemen altındaki firmanıza ait vergi numarası, vergi dairesi, telefon numarası, e-posta ve adres bilgilerinizi girerek bu adımı da tamamlamış olursunuz.
Sıkça Sorulan Sorular
Pomelo Stok ücretsiz deneme hesabınızı 7 gün boyunca tüm özellikleri ile kredi kartı bilgilerinizi girmeden kullanabilirsiniz.
Sürekli güncellenen ve yenilenen Pomelo Stok’ta tüm güncellemeler ücretsizdir.
Pomelo Stok’ta deneme süresi sonunda veri kaybı yaşanmaz. Deneme süresi bittikten sonra size en uygun paketlerimiz ile devam edebilirsiniz.
İnternetin olduğu her yerden ve her cihazdan Pomelo Stok’a erişmek mümkündür.
Mobil cihazlarınızdan Pomelo Stok’a erişmek mümkündür.
Kolay dökümantasyon hizmeti sayesinde ve ekibimizle iletişime geçerek Pomelo Stok’u kolayca kullanabilirsiniz.